سامانه مودیان

 





معرفی سامانه مودیان مالیاتی :
در راستای اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، مجموعه ای از ابزارها، بانکهای اطلاعاتی، سرویسها و نرم افزار برای تبادل اطلاعات بین مودیان مالیاتی و سازمان امور مالیاتی کشور با نام “سامانه مودیان مالیاتی” طراحی و پیاده سازی شده است، این سامانه شامل چند بخش در یک ساختار یکپارچه برای مدیریت عملیات دریافت صورتحساب الکترونیکی توسط فروشنده، تایید صورتحساب صادر شده توسط خریدار، کارپوشه الکترونیک و … در آدرس https://tp.tax.gov.ir  در اختیار مودیان مالیاتی قرار گرفته است. جمع آوری اطلاعات و محاسبه مالیات بر ارزش افزوده، تجمیع و کنارگذاری انواع سامانه های قبلی، تسهیل محاسبات مالیاتی سالانه، جلوگیری از فرار مالیاتی و … از اهداف طراحی این سامانه می باشد.
                                                                                             
                                     
                              
                                                                                                      

چه کسانی باید در سامانه مودیان مالیاتی ثبت‌نام کنند؟
افرادی که باید در سامانه مودیان ثبت‌نام کنند، با صلاح‌دید مستقیم قانون، به دو گروه اصلی زیر تقسیم می‌شوند:
  1. ثبت نام افراد حقیقی در سامانه مودیان
    • افراد حقیقی صاحبان مشاغل و واحدهای مختلف تولید، فروش و سایر فعالیت‌ها.
    • افراد حقیقی که واحدهای صنفی یا غیرصنفی را اداره می‌کنند.
  2. ثبت نام افراد حقوقی در سامانه مودیان
    • تمامی افراد حقوقی شامل شرکت‌های تجاری و اشخاص حقوقی غیرتجاری.
    این دو گروه، در کنار ثبت اظهارنامه مالیاتی، موظف به ثبت‌نام در سامانه مودیان مالیاتی هم هستند. همچنین، افراد مشمول ماده ۸۱ قانون مالیات‌های مستقیم، افراد مشمول ماده ۱۴۲ و صاحبان مشاغل گروه سوم که کالاها و خدمات معاف از مالیات بر ارزش افزوده را ارائه می‌کنند، از ثبت‌نام در سامانه مودیان مالیاتی معاف هستند.
    برای اطمینان بیشتر، توصیه می‌شود که با مطالعه قوانین مربوطه و مشورت با کارشناسان یا وکلای مالیات، اطلاعات دقیق‌تری در این خصوص کسب کنید.

کارپوشه سامانه مودیان مالیاتی چیست؟
کارپوشه در سامانه مودیان به یک فضای اختصاصی اشاره دارد که با مجوز از سازمان امور مالیاتی، به‌صورت مستقل به هر کاربر اختصاص پیدا می‌کند. این فضا به کاربران این امکان را می‌دهد که صورتحساب‌ها و مستندات مرتبط با امور مالیاتی خود را به‌صورت آنلاین ثبت کرده و ارسال نمایند.

نحوه ثبت‌نام در سامانه مودیان
نحوه ثبت‌نام در سامانه مودیان به‌صورت زیر است:

۱. ورود به سایت
• برای افتتاح حساب کاربری در سامانه مودیان مالیاتی، به آدرس my.tax.gov.ir بروید.
• قبل از ورود به سایت، فیلترشکن (VPN) خود را خاموش کنید.

۲. ورود اطلاعات
• در این مرحله، اطلاعاتی مانند کد ملی یا شناسه ملی را وارد کنید.
• برای افراد حقیقی، از کد ملی و برای افراد حقوقی از شناسه ملی استفاده می‌شود.
• تاریخ تولد و شماره همراه خود را نیز وارد کنید.
• کد امنیتی را در کادر مربوطه وارد کرده و دکمه ثبت‌نام را بزنید.

۳. ایجاد کارپوشه
• در مرحله بعدی، به ایجاد کارپوشه می‌پردازید.
• روی گزینه ایجاد کارپوشه در سامانه مودیان مالیاتی کلیک کنید.
• نام کاربری و رمز عبور شما، از طریق پیامک ارسال می‌شود.
• در این قسمت، از شما خواسته می‌شود شماره تلفنی که به آن دسترسی دارید و متعلق به خودتان است را وارد کنید.

دریافت گواهی امضای الکترونیک و شناسه یکتا حافظه مالیاتی
برای دریافت گواهی امضای الکترونیک، مراحل زیر را طی کنید:
• به سایت www.gica.ir مراجعه کنید.
• بر روی درخواست صدور گواهی امضای الکترونیک کلیک کنید.
• مراحل ثبت‌نام و احراز هویت را به دقت طی کنید.
• پس از تکمیل مراحل، یک کد رهگیری دریافت خواهید کرد.
• با داشتن این کد، به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کنید و فایل امضای الکترونیک (شامل فایلهای publicKey  , csr   وprivateKey ) را دریافت نمایید.
• بعد از دریافت فایل امضای الکترونیک، می‌توانید از طریق کلید عمومی آن   داخل سایت www.my.tax.gov.ir، شناسه یکتای حافظه مالیاتی خود را دریافت کنید. این شناسه به شما امکان مدیریت پرونده مالیاتی و ورود به کارپوشه مودیان را فراهم می‌کند.
• برای این کار، به درگاه ملی خدمات مالیاتی به نشانی www.my.tax.gov.ir مراجعه کنید. در کارپوشه، با کلیک بر روی گزینه شناسه‌های یکتا حافظه مالیاتی، می‌توانید با آپلود کلید عمومی شناسه یکتای حافظه مالیاتی خود را دریافت کنید.
سپس با داشتن شناسه یکتای حافظه مالیاتی و کلیدهای عمومی و خصوصی وارد برنامه داده گستر شوید و فاکتورهای خود را ارسال نمایید .

دریافت شناسه کالا و خدمات برای ارسال صورتحساب‌ها
شناسه کالا و خدمات در واقع کدهایی است که سازمان امور مالیاتی به کالاها و خدمات گوناگون اختصاص داده است. شناسه کالا و خدمات به دو دسته زیر تقسیم می شود:
شناسه عمومی کالا و خدمات
شناسه خصوصی کالا و خدمات
طبق اعلام سازمان امور مالیاتی فعلا الزامی برای ارسال شناسه خصوصی وجود ندارد و مودیان مالیاتی باید فقط از شناسه عمومی کالا استفاده کنند. شناسه عمومی کالاها و خدمات شامل لیستی از همه کالاها و خدمات و شناسه مربوط به آنها می شود. این لیست به‌منظور بررسی وجود داشتن شناسه عمومی کالا و خدمات مربوط به کسب‌وکار شما اهمیت دارد. برای این کار به نشانی stuffid.tax.gov.ir مراجعه و شناسه کالا و خدمات خودتان را دریافت کنید. درصورتی‌که شناسه کالا و خدمات شما در این سایت وجود نداشت باید به سامانه جامع تجارت به نشانی ntsw.ir رجوع کرده و اقدامات لازم برای دریافت شناسه کالا و خدمات خود را انجام دهید.

جرائم اجرا نکردن قانون جدید سامانه مودیان
قانون‌گذار برای اینکه نسبت به اجرای قانون جدید سامانه مودیان اطمینان حاصل کند، جرائم بسیار سنگینی را برای مودیانی که این قانون را رعایت نمی‌کنند، در نظر گرفته است. در‌صورتی‌که مودی مرتکب هر یک از تخلفات زیر شود، باید برابر با ۱۰ درصد مبلغ فروش یا ۲۰ میلیون ریال (هرکدام که بیشتر باشد) جریمه پرداخت کند:
عدم عضویت در سامانه مودیان
عدم استفاده از پایانه فروشگاهی
عدم استفاده از حافظه مالیاتی
استفاده از حافظه مالیاتی دیگران برای خود
استفاده از حافظه مالیاتی خود برای دیگران
عدم اعلام شماره‌حساب‌های بانکی واحد اقتصادی که گردش مالی را با آن‌ها انجام می‌دهد
که البته جریمه مهم‌تر از دست دادن معافیت، نرخ صفر و مشوق‌های مالیاتی موجود در قانون مالیات‌های مستقیم است که به مراتب باعث خسارات جبران نشدنی به مودیان مالیاتی بی اطلاع می‌شود.
علاوه بر موارد بالا، برخی دیگر از اقدامات هم هستند که می‌توانند جرائمی را به همراه داشته باشند. برای مثال در صورت عدم تحویل صورتحساب چاپی به خریدار یا مخدوش کردن آن، مؤدی باید برابر با دو درصد فروش انجام شده از این طریق یا بیست میلیون ریال (هر کدام که بیشتر باشد) را به سازمان امور مالیاتی جریمه پرداخت کند. 
توجه کنید ارقامی که در این قانون به آنها اشاره شده است با توجه با تورم سالانه، هر سال توسط سازمان امور مالیاتی تجدید و اعلام می‌شود. نکته دیگری که جدیت اجرای این جرایم را نشان می‌دهد این است که سازمان امور مالیات نمی‌تواند 50% از این جرایم را مورد بخشودگی قرار دهد که البته با توجه به تصویب قانون تسهیل تکالیف مودیان اختیار بخشودگی 100% جرائم ماده 22 قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان با رعایت ماده 191 قانون مالیات‌های مستقیم به سازمان امور مالیاتی واگذار شده است.